Szybkie, zdrowe i niedrogie posiłki dla jednej osoby

Gotowanie dla jednej osoby nie musi synonimem gotowych zupek w puszkach i siedzeniem przed telewizorem. Jedzenie na wynos, fast foody czy paczkowane gotowe produkty to dobre rozwiązanie na krótki okres czasu. Takie odżywianie w dłuższej perspektywie może doprowadzić nas do poważnych problemów zdrowotnych. Przygotowanie samemu posiłków jest o wiele zdrowszą opcją. Bez względu na wiek, sytuację życiową czy umiejętności kulinarne można nauczyć się gotować smacznie, zdrowo i tanio.

posiłek

Korzyści gotowania dla jednej osoby.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób mieszka w pojedynkę. Zmuszają nas do tego okoliczności bądź po prostu wybieramy to dobrowolnie. Jako domowym singlom może być nam trudno w znalezieniu motywacji do gotowania dla samego siebie, zwłaszcza po długim dniu pracy. Wymyślanie pomysłów na posiłki czy znalezienie przepisu dla jednej osoby może być dodatkową fuchą. Nawet jeśli mamy odpowiednio wyposażoną kuchnię do własnej dyspozycji. I chociaż gotowe posiłki odgrzewane w mikrofalówce mogą wydawać się lepszą odpowiedzią, to może się to odbić niekorzystnie na naszym zdrowiu fizycznym i psychicznym. Fast foody to niskowartościowe pożywienie o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i kalorii. Często za mniejsze pieniądze i nieco poświęconego czasu możemy stworzyć coś zdrowszego i wiele smaczniejszego.

Nawet jeśli mieszkasz w akademiku, kawalerce czy innym mieszkaniu, w którym nie jest w pełni wyposażona kuchnia to możesz nauczyć się szybkiego gotowania posiłków, które nie tylko będą świetnie smakowały. Poza tym zwiększysz swoją energię, ustabilizujesz nastrój i będziesz utrzymywał odpowiedni poziom swojego życia zdrowotnego. Kluczem do gotowania dla jednej osoby jest opanowanie kilku podstawowych umiejętności, jak chociażby dobór odpowiednich składników. Poza tym wszystkim pamiętaj: nie musisz zadowolić nikogo innego poza sobą!

Gotowanie dla jednej osoby nie oznacza jedzenie w pojedynkę!
Dla większości osób samotnych, gotowanie dla jednej osoby oznacza spędzenie więcej czasu samotnie. Jednak w wielu sytuacjach jest to mylne spostrzeżenie. Siedząc samotnie, nawet w restauracji możemy nawiązać nowe znajomości szybciej niżeli będąc tam z osobą towarzyszącą. Poza tym gotowanie dla jednej osoby nie musi oznaczać, że jeść będziemy sami. Postawmy na kreatywność, ugotujmy coś zdrowego i niedrogiego, a do tego zaprośmy znajomych! Poza tym jest kilka innych pomysłów:
• Ugotuj nieco więcej jedzenia i zaproś swoich współpracowników czy sąsiada. Każdy z nas uwielbia domowe posiłki, a większość osób, które mieszka samotnie pragnie tego samego co Ty! Bądź jednak tą osobą, która podejmie inicjatywę. Możemy również podzielić się gotowaniem. Ty zrobisz danie głównie, Twój sąsiad – deser. Gotowanie z innymi to doskonały sposób, aby wypróbować nowe przepisy i lepiej się poznać.
• Sprawdź co masz w lodówce. Zrób jedzenie, a potem wyjdź z domu. Idź do parku, muzeum czy obejrzyj mecz na polu piknikowym. Mając wystarczająco dużo jedzenie, aby podzielić się z innymi to również doskonały sposób, aby przełamać lody i poznać nowych ludzi.
• Zamiast wielkich hipermarketów wybieraj miejscowe targi i sklepiki. W tym przypadku bardziej prawdopodobne będą dyskusje na temat jedzenia, być może ktoś da Ci dodatkowe wskazówki? To doskonałe miejsce do nawiązania nowych przyjaźni.
• Jeśli jesteś z dala od rodziny i przyjaciół, z którymi możesz zjeść obiad – zapisz się do szkoły gotowania. Weź parę lekcji, dołącz do klubu. Połączysz w ten sposób przyjemne z pożytecznym. Poza tym możesz wybrać drużynę sportową, wolontariat i inne organizacje czy kluby, w których spotkasz wiele ciekawych ludzi, którzy chętnie zjedzą z Tobą posiłki.

Planowanie posiłków dla jednej osoby.
Stworzenie planu posiłków na cały tydzień może ułatwić Ci ich przygotowywanie. Pomaga to także w zapewnieniu posiadania wszystkich niezbędnych składników. Śniadanie powinno być szybkie w przygotowaniu, abyś zabrał je w drogę do pracy czy na uczelnie (miska płatków zbożowych, jogurt czy owoce).
Decydując się na gotowanie dla siebie, wcale nie oznacza, że już nigdy nie zjesz czegoś na wynos. Zdarzają się dni, że zwyczajnie na świecie nie będziesz miał czasu ani energii na gotowanie. Ale przygotowywanie posiłków w domu, nawet kilka razy w tygodniu pozwoli Ci poprawić Twoje zdrowie i zmniejszy wydatki na jedzenie wydawane na wynos. Pamiętaj, że możesz gotować większe porcje, zamrozić je i następnie je wykorzystać za kilka dni. Zmniejszy to ilość godzin stania w kuchni i przygotowywania potraw od podstaw.

Gotowanie dla jednej osoby: podstawy.

Gotowe nie oznacza tradycyjne. W rzeczywistości kiedy gotujesz sam dla siebie możesz łączyć składniki, które tak naprawdę lubisz. Mieszać możesz nie tylko składniki. Pamiętaj, że posiłek na śniadanie, np.: omlet i warzywa możesz zjeść na kolacje. Najważniejsze jest to, że zjadłaś zdrowy posiłek.

Gotowanie dla jednej osoby nie musi wiązać się z ogromnym nakładem czasu spędzonego w kuchni. Pieczone ziemniaki, wypełnione serem czy tuńczykiem z puszki, podawane z warzywami lub sałatką, sprawiają, że zjesz zdrowy, zrównoważony posiłek, który jest gotowy w kilka minut. Co warto jeszcze zrobić, by gotowanie dla jednej osoby było bardziej zachętą niż obowiązkiem?
• Łącz zabawę z gotowaniem. Jeśli siekasz warzywa, gotujesz makaron lub myjesz garnki i patelnię to znajdź sposób, który uczynić ten czas bardziej przyjemnym. Nie musi to oznaczać przykrego obowiązku. Spróbuj śpiewać do ulubionej piosenki, popijaj lampkę wina, słuchaj audiobooka. Zobacz, jak relaksujące może być wykonywanie czynności, które z góry zakładamy jako nieprzyjemność.
• Gotuj – raz, jedz – dwa. Oczywiście możesz zaprosić swoją rodzinę i jedną wielką porcję podzielić na wszystkich. Ale będąc samemu możesz ugotować raz, następnie zamrozić danie dzieląc je na pojedyncze porcje. Warto na każdej z nich zapisać datę i zawartość opakowania, aby zjeść żywność w odpowiednim czasie.
• Resztki jedzenia. Jeśli nie masz ochoty jeść tego samego posiłku po raz kolejny, resztki mogą być doskonałą podstawą do następnego posiłku. Przykładowo, owiń resztki kurczaka, ryż i warzywa w tortillę, a następnie dodaj trochę sera i sosu – kolejny posiłek gotowy!

 

Gotowanie bez prawdziwej kuchni.
Nie musisz mieć w pełni wyposażoną kuchnię, aby przygotowywać dla siebie zdrowe posiłki. Inne mniejsze urządzenia są w stanie pomóc nam w ich przygotowaniu. A może być to chociażby toster. To bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Szybko się nagrzewa, dzięki czemu nie musimy stać godzinami w prawdziwej kuchni. W tosterze możemy przygotowywać pojedyncze posiłki i są to głównie kanapki z chleba tostowego. W środku nich może znaleźć się ser, szynka i warzywa.
Jeśli nie masz lodówki, to kupuj w sklepach odpowiednią ilość żywności tak, aby nic CI się nie zepsuło. Choć często mogą być droższe, to tak naprawdę są to porcję, w których nie znajdują się żadne odpady do wyrzucenia, dzięki temu jest to opłacalne. Poza tym:
• Kupuj tylko tyle, ile jesteś w stanie przygotować do zjedzenia, zanim żywność się zepsuje.
• Podczas zimy, trzymaj jedzenie na parapetach, które są zazwyczaj zimniejszym miejscem (w przypadku braku lodówki).
• Możesz zakupić małe torby (zazwyczaj w sklepach sportowych, specjalne torby termiczne), a następnie wypełnij je lodem. Dzięki temu dłużej zachowasz żywność.

Składowanie i resztki jedzenia
Korzystanie z resztek jedzenia to doskonały sposób, aby zaoszczędzić czas i pieniądze. Możesz je wykorzystać zarówno podczas obiadu czy kolacji na następny dzień. Tak czy inaczej, korzystanie z resztek w nowy, twórczy sposób to dobry pomysł, aby nie nudzić się przy ich przygotowywaniu.
Aby zachować świeżość i jakość (przede wszystkim uniknąć zatrucia pokarmowego), ważne jest, aby odpowiednio przechowywać żywność:
• Przechowuj żywność w hermetycznie zamykanych pojemnikach (w szklanych słoikach doskonale widać ich zawartość)
• Staraj się zjadać w przeciągu kilku dni pozostałości z jedzenia, bądź je zamroź.
• Dokładnie podgrzej jedzenie w celu zmniejszenia bakterii i zanieczyszczeń. W międzyczasie mieszaj zawartość w garnku, aby jedzenie było równomiernie ciepłe.
• Dodaj wody, gdy podgrzewasz potrawy, chyba że posiłek zawiera sos. Dzięki temu jedzenie nie będzie suche.